Wykłądowca: specjalista Instytutu Medycyny Pracy
Dla uczestników przewidziano materiały pomocnicze:
Wydawnictwo: „Biologiczne czynniki zagrożenia zawodowego – klasyfikacja, narażone grupy zawodowe, pomiary, profilaktyka” – Jacek Dutkiewicz, Radosław Śpiewak.
Godz. 9.00 – 11.30 Rozpoczęcie szkolenia (serwis kawowy)
1. Regulacje prawne dot. bezpieczeństwa i higieny pracy przy wykonywaniu prac w kontakcie ze szkodliwym czynnikiem biologicznym.
2. Szkodliwe czynniki biologiczne w środowisku pracy – definicja i znaczenie. Podział szkodliwych czynników biologicznych.
3. Grupy zawodowe potencjalnie narażone na szkodliwe biologiczne czynniki:
a. ochrona zdrowia, laboratoria, zwierzętarnie,
b. pracownicy rolnictwa, leśnictwa. przemysłu rolno-spożywczego, drzewnego, weterynarze,
c. pracownicy przy zbieraniu odpadów, oczyszczalni ścieków,
d. pracownicy przemysłu biotechnologicznego,
e. pracownicy różnych grup zawodowych /włókienniczy, metalurgiczny, górnictwo, bibliotekarze, nauczyciele/
Godz. 11.30 – 12.45 przerwa (serwis kanapkowy)
Godz. 12.45 – 15.00 kontynuacja szkolenia (serwis kawowy)
4. Identyfikacja ,analiza i ocena zagrożeń dla zdrowia.
5. Pomiary szkodliwych czynników biologicznych.
6. Kryteria oceny ryzyka zawodowego związanego z narażeniem na szkodliwe czynniki biologiczne.
7. Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Wymagania higieniczno – sanitarne.
8. Zasady profilaktyki:
9. Podział odpadów.
Warunki bezpiecznego zbierania odpadów, przechowywania oraz usuwania odpadów oraz sposoby oznakowania pojemników z odpadami.
10. Pytania i odpowiedzi.