Celem szkolenia jest aktualizacja oraz uzupełnienie wiedzy i umiejętności z zakresu:
Szkolenie jest przeznaczone dla:
Szkolenie prowadzi 4 wykładowców specjalistów w swojej dziedzinie: rzeczoznawca d/s bhp i ergonomii pracy, ratownik medyczny, specjalista higieny pracy, specjalista ochrony p-pożarowej, z wykorzystaniem nowoczesnych środków audiowizualnych w tym techniki multimedialnej.
W cenie szkolenia ujęte są materiały pomocnicze oraz serwis kawowy
1. Wybrane regulacje prawne z zakresu prawa pracy dotyczące bezpie-czeństwa i higieny pracy, z omówieniem źródeł prawa międzynarodowe-go (dyrektyw WE, konwencji MOP):
a) aktualne przepisy (z uwzględnieniem zmian), w tym dotyczące:
b) problemy związane z interpretacją niektórych przepisów
2. Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, uciążliwymi i niebezpiecznymi oraz ocena ryzyka związanego
z tymi zagrożeniami
3. Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych wa-runków pracy, z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
4. Analiza okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodo-wych oraz związana z nimi profilaktyka; omówienie przyczyn charaktery-stycznych wypadków przy pracy, ze szczególnym uwzględnieniem wy-padków powstałych na skutek niewłaściwej organizacji pracy, oraz zwią-zanej z nimi profilaktyki
5. Organizacja i metodyka szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy (z uwzględnieniem metod prowadzenia instruktażu stanowiskowe-go) oraz kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników w proce-sach pracy
6. Zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożeń (np. pożaru, awarii), w tym zasady udzielania pierwszej pomo-cy w razie wypadku
7. Skutki ekonomiczne niewłaściwych warunków pracy (np. świadczenia
z tytułu warunków pracy, składka na ubezpieczenia społeczne pracow-ników)
8. Problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska naturalnego
1. |
Wybrane regulacje prawne z zakresu prawa pracy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, z omówieniem źródeł prawa międzynarodowego (dyrektyw WE, konwencji MOP): a) aktualne przepisy (z uwzględnieniem zmian), w tym dotyczące: - obowiązków w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz odpowiedzialności za naruszenie przepisów i zasad bezpieczeństwa - ochrony pracy kobiet i młodocianych, - profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami, - szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, - organizacji nadzoru i kontroli warunków pracy, b) problemy związane z interpretacją niektórych przepisów |
2. |
Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, uciążliwymi i niebezpiecznymi oraz ocena ryzyka związanego |
3. |
Organizacja i metody kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy, z uwzględnieniem stanowisk wyposażonych w monitory ekranowe; zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy |
4. |
Analiza okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz związana z nimi profilaktyka; omówienie przyczyn charakterystycznych wypadków przy pracy, ze szczególnym uwzględnieniem wypadków powstałych na skutek niewłaściwej organizacji pracy, oraz związanej z nimi profilaktyki |
5. |
Organizacja i metodyka szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy (z uwzględnieniem metod prowadzenia instruktażu stanowiskowego) oraz kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników w procesach pracy |
6. |
Zasady postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożeń (np. pożaru, awarii), w tym zasady udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku |
7. |
Skutki ekonomiczne niewłaściwych warunków pracy (np. świadczenia |
8. |
Problemy ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska naturalnego |